День самоврядування

ОСВІТНІЙ ХАКАТОН 2022. День 3. День самоврядування.
У середу 7 грудня 2022 року у Вінницькому ліцеї проходив день самоврядування. Рада старшокласників на чолі з президентом закладу Голумбйовським Богданом провела велику попередню роботу при підготовці до цього дня. Вони визначили відповідальних, склали план роботи, графік проведення уроків учнями 10-11-х класів у 5-В та 5-Ж класах, для яких освітній процес здійснюється у стінах рідної школи. Під час проведення анкетування з'ясувалося, що 43 старшокласники проявили інтерес до вчительської праці та виявили бажання навчати п'ятикласників основам наук. Довірили справу викладання кращим учням ліцею: ученицям 11-А класу Батирєві Анастасії, Янішевській Ангеліні, Швець Вероніці та Лавренюк Ользі, ученицям 11-Б класу Марущак Софії й Дахновській Вікторії, Рябові Марії й Кукурузі Ользі, ученицям 10-Б класу Вельгус Анні, Дремко Ірині, Щербацькій Анастасії, Готі Вероніці, Йосипенко Юлії. Наставниками для вчителів-інтернів стали педагоги закладу: Місяць Світлана, Юрченко Наталя, Степаненко Вікторія, Рафалюк Зоя, Броннікова Єлизавета, Суліменко Віолетта, Гура Таїса, Стукаленко Лілія, Парамзіна Світлана, Чубарова Ганна. Старшокласники ретельно готувались до проведення уроків: складали конспекти уроків разом з наставниками, вчились проводити руханки та фізкультхвилинки, розучували пісні, повторювали навчальний матеріал, виготовляли наочність для п'ятикласників. Під час проведення навчальних занять в 5-В та 5-Ж класах учениці 10-11-х класів намагались створити творчу атмосферу співпраці і їм це вдалося.
На уроці математики за темою «Величина кута. Вимірювання кутів» завдання для дітей були наближені до життя. Учні вимірювали кут схилу гори, конструкцію даху будівлі; виконували вправу на визначення виду кутів за допомогою інтерактивного чоловічка, що рухав руками; будували бісектрису кута. П'ятикласники були активними на уроці та проявили логіку й смекалку.
Заняття з англійської мови за темою «Годинник» був насичений різними видами діяльності, які швидко змінювали один одного. П'ятикласники дивились відео «Зміна дня і ночі», вели усний рахунок днів тижня, складали доміно «Місяці і пори року», заповнювали пропуски у словах з теми, складали діалог «Котра година», працювали на картках та робили взаємоперевірку.
На уроці мистецтва по темі «Характер театральних образів» учениці 11-Б класу ознайомили школярів 5-х класів з такими поняттями, як театр, балет, балетмейстер. Вони розповіли про сучасного українського композитора Юрія Шевченка, про балет «Буратіно». Діти виконували ритмічні вправи, розгадували ребуси, виконували руханку, співали пісню «Розкажу про Україну». Урок був цікавим та насиченим.
На уроці фізичної культури по темі «Доджбол. Смуга перешкод» п'ятикласники працювали в командах. Учениці 10-Б класу Щербацька Анастасія та Дремко Ірина ознайомили школярів з історією українського доджболу, з правилами гри. Смуга перешкод для учнів 5-х класів складалась з шести етапів: стрибки через перешкоду, ходьба по гімнастичній колоді, біг змійкою, стрибки через фішку, прохід через гімнастичне кільце, прохід лавки в положенні упору лежачи. Учні на уроці розвивали спритність, швидкість, витривалість.
На уроці української мови з теми «Дзвінкі та глухі приголосні» п'ятикласники вчились розрізняти глухі та дзвінкі приголосні, виконували індивідуальні завдання на картках, відгадували загадки, вивчали прислів'я та приказки, грали в мовознавче лото. На занятті з української мови учні розвивали різні компетентності.
На уроці природознавства «Види масштабів. Креслення плану місцевості» учні 5-х класів здійснили подорож від Києва до Парижу, а потім до Лондона, вимірюючи відстань на карті; визначили разом з ученицями 11-А класу Швець Веронікою та Лавренюк Ольгою протяжність річки Південний Буг та виконали практичну роботу, не забули про фізкультхвилинку та вправи для очей. На всіх заняттях п'ятикласники були активними, співпрацювали в команді, працювали в парах, намагались підтримати своїх нових учителів.
Сучасний заклад освіти не обходиться без психолога та соціального педагога. В день самоврядування на ці посади були призначені учениці 11-Б класу Рябова Марія та Марущак Софія. Вони провели практичне заняття «Моя Україна» з учнями 5-В та 5-Ж класів. А також соціоемоційне коло «Силует людини» з учнями 7-Г класу. Старшокласниці, співпрацюючи з психологічною службою ліцею, а саме Дремко Іриною та Сокор Світланою, змогли показати дітям, як знімати напругу, стрес за допомогою гри.
Підсумовуючи, хочеться сказати, що день був насичений новими знайомствами, новими враженнями та новими знахідками. А при опитуванні і старшокласники, і п'ятикласники відповіли, що з радістю очікуватимуть наступного дня самоврядування.

Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування