Майстер-клас «Альтернативна історія: події, що змінили світ»

У межах чергової атестації 30.11.2023 року вчителькою історії Іриною Вербіловською було проведено майстер-клас «Альтернативна історія: події, що змінили світ». Метою проведення заходу було показати та ознайомити колег з технологічними та інтерактивними методами викладання матеріалу здобувачам освіти, застосування під час уроку методики альтернативної історії.
Альтернативна історія включає уявлення про те, які події могли б відбутися, якби історія розвивалася по-іншому. Вона дозволяє учням розвивати критичне мислення, аргументацію і креативність, прогнозуючи альтернативні сценарії та аналізуючи їх можливі наслідки.
Під час заходу були використані такі завдання з альтернативної історії: переписати важливу подію; зміна рішень історичних постатей; створення альтернативної картини світу; «Що, якщо...».
Для кращого розуміння учнями причинно - наслідкових зв'язків використовується методика стрічка часу та її варіанти: візуалізація послідовності подій, зв'язок з сучасністю. Інтерактивність була показана такими інструментами, як Menti.com - онлайн сервіс для створення інтерактивних презентацій, опитування, голосування, проведення вікторин в режимі реального часу; Чат-бот, що може функціонувати як віртуальний гід, надає відповіді на запитання, розширює можливості навчання через інтерактивні завдання, може підтримувати дослідницькі роботи, рекомендуючи джерела та літературу з історії.
На уроках історії використання альтернативної історії стає невід'ємною складовою, що збагачує процес навчання. Цей підхід відкриває широкі можливості для аналізу та рефлексії навколо історичних фактів, дозволяючи учням досліджувати та розуміти не лише самі події, але й можливі альтернативні шляхи їх розвитку.
Accessibility menu
Contrast settings
Rozmiar czcionki
Letter spacing
Line height
Obrazki
Font
Reset the settings