День цивільного захисту.

19 квітня 2024 року у закладі «Вінницький ліцей № 20» відбувся День цивільного захисту.

Учителі початкової школи провели інтегровані уроки предметів ЯДС (ЯПС) та основ безпеки життєдіяльності, де виховували свідоме ставлення до свого життя і здоров'я, оволодіти основами здорового способу життя, життєвими навичками безпечної для життя і здоров'я поведінки у повсякденному житті та при виникненні надзвичайних ситуацій.

Для учнів 5-Б та 5-Є класів, 6Б та 7Б класів було проведено квести. Класні керівники Таїса Гура, Лариса Кукса для п’ятикласників підготували змагання за 4 станціями: «Вогонь», «Надзвичайні ситуації», Дорожні знаки», «Медична допомога». Кожен клас було поділено на команди: «Інфорси», «Безпечні», «Вогники» та «Стихія». Капітани команд отримали маршрутні листи, на яких було позначено станції із завданнями. Учні швидко знайшли станції за підказками та відгадали вікторину з пожежної безпеки, ребуси про здоровий спосіб життя, кросворд про стихійні лиха, навчились від учениць 10-А класу Анни Смертюк та Буткової Єлизавети накладати правильно хрестоподібну пов’язку на долоні. Діти із захопленням подолали всі етапи квесту та проявили кмітливість, упевненість, виявили уміння працювати в команді. Квест «Простір безпеки» пройшов пізнавально та весело. Кожна команда отримала подяку за активну участь.

Учні 6-Б та 7-Б класів теж розбились на команди та взяли участь у квесті «Сторінками безпеки життєдіяльності». Змістовне змагання організували класні керівники Людмила Сольська та Віта Саранчук, учителі Євген Нечипорук, Олексій Сергєєв. Діти відвідали тематичні станції «Пожежна безпека», «Увага! Міни», «Надзвичайні ситуації», «Твоя безпека», на яких виконували різні завдання. Свої знання учні продемонстрували, відповідаючи на запитання вікторин, складаючи пазли та розгадуючи різноманітні ребуси, кросворди про правила пожежної безпеки, мінної безпеки, про види НС. Нову інформацію здобувачі освіти отримали в ігровій формі, переглядаючи змістовні презентації та відеоролики.

Для учнів 8-10-х класів було проведено тематичні години спілкування. Так в 9-А класі класним керівником Ярославлм Шаповалом було проведено годину спілкування на тему: «Наша безпека залежить від нас», під час якої учні ознайомились із основними правилами безпеки під час побутових ситуацій, а також в умовах війни. Під час заняття дев’ятикласники вчились будувати безпечні маршрути містом, уникаючи мін та інших загроз, проводили фактчекінг актуальної інформації, а також перевіряли знання термінології з ЦЗ. Діти продемонстрували високий рівень обізнаності у правилах безпеки та поведінки в сучасних умовах.

Класний керівник 9-Б класу Ольга Балух провела годину спілкування на тему «Мінна безпека». Учні спробували себе у ролі рятувальників, шукали оптимальні рішення порятунку людей, нагадали номери телефонів екстрених служб та правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Класний керівник 9-В класу Ольга Тітова підготувала цікаве практичне заняття на тему «Ризики та небезпека воєнного часу: радіаційна та хімічна небезпека». Учні розглянули та обговорили питання мінної, ракетної, хімічної та ядерної безпеки. Практично відпрацьовували правила надання домедичної допомоги.

Класний керівник 9-Г класу Олег Рознюк провів годину спілкування на тему «Вчимося діяти у надзвичайних ситуаціях». Учні ознайомилися з переліком небезпечних ситуацій для людини і вивчили послідовність дій при хімічних аваріях, пожежі, ядерному вибуху.

У 9-Д класі учні з класним керівником Тетяною Джулай обговорили тему «Основні способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях». Розглянули, які бувають надзвичайні ситуації, основні способи захисту, оповіщення та укриття. Також учні відпрацювали алгоритми дій у різних НС, виконали тестові завдання.

Учителька фізики Ярослава Наконечна провела для учнів 9-х класів інформаційно- практичний захід "Перші дії при хімічній та атомній небезпеці". Учасники освітнього процесу переглянули інформаційне відео, виконали завдання вікторини «Увага! Хімічна атака». Навчилися самостійно виготовляти лужні розчини як засіб використання для захисту дихальних шляхів. На завершення переглянули фільм «Чорнобиль» про наймасштабнішу аварію на атомній станції та її наслідки для людства.

Учителі біології Ігор Церковний, Оксана Мукомел провели для здобувачів освіти 9-10-х класів заняття з надання першої долікарської допомоги. Учні удосконалювали практичні навички з проведення серцево-легеневої реанімації, переведення постраждалого у стабільне положення, зупинки критичних кровотеч (шляхом накладання джгута, турнікета, підручних засобів). Учні взяли активну участь у цікавому командному змаганні на кращих знавців з надання першої долікарської допомоги.

Для учнів 10-А та 10-Б класів учителька української мови та літератури Олена Ванжула провела заняття з цивільної грамотності «Допоможи собі сам», у ході якого старшокласники не тільки пригадали правила правопису, а й правила дій у надзвичайних ситуаціях. Окрім перегляду відеороликів, підлітки мали можливість попрацювати в групах, скласти правильний алгоритм дій з послідовним записом на форматному аркуші з використанням роздаткового матеріалу. Десятикласники чітко визначилися, що складні життєві обставини вимагають від людини мужності та рішучості, вмілості та вправності, вміння не розгубитися у складній ситуації.

Учитель математики та фізики Владіслав Братко провів для старшокласників навчальне заняття «Закони фізики та цивільний захист», на якому учні розглянули фізичні закони та приклади їх застосування в різних галузях безпеки життєдіяльності. Перевірку теоретичних знань здійснювали при виконанні тестових завдань на встановлення відповідностей, а також розгадували вікторину з теми.

Учителі фїзичної культури Олексій Пламаділ, Віктор Бойко, Сергій Жураковський, Віталій Кандаєв для учнів 9-10-х класів провели спортивні змагання з елементами ЦЗ. Учні проходили естафети «Рятівник», «Перенесення потерпілого», «Влучний кидок», «Водокачка», «Збираємо аптечку». Здобувачі освіти продемонстрували фізичну витривалість, уміння працювати в команді, спритність.

Учителі зарубіжної літератури Галина Дорох, Інна Андреєва провели інтегроване навчання з елементами цивільного захисту для учнів 9-х класів. Дев’ятикласники мали можливість розгадати назви вивчених творів зарубіжних авторів, героїв цих творів та події, що відбувались з ними за питаннями вікторини «Екстремальні ситуації», а також надати пораду, як діяти під час виникнення пожежі, агресивного стану в людини та інших надзвичайних випадків.

Учителька історії Маргарита Бабчинська для учнів 9-10-х класів провела навчальне заняття з історії цивільного захисту в світі та Україні. Під час заняття учні дізналися про етапи становлення цивільного захисту населення, дати та події, пов’язані з його розвитком. Були розглянуті питання забезпечення сучасного цивільного захисту населення, реалізації державної політики в умовах існуючого військового стану.

Всі заходи, проведені в рамках Дня цивільного захисту, сприяли розумінню того, що цивільний захист – це один із шляхів до безпеки та благополуччя нашої країни, області, міста, шлях до забезпечення реалізації прав людини на захист життя та здоров’я, безпеки життєдіяльності.

Accessibility menu
Contrast settings
Rozmiar czcionki
Letter spacing
Line height
Obrazki
Font
Reset the settings